ICanBeYourHeartBeat♥

Ciri Blog Kurang Attractive Dari Unaa Dan Syamira

Assalamualaikum & Warahmatullah serta Hiwabarakatuh !

Hey Korang kene tengok kat sinih kalaw korang nak blog korang ATTRACTIVE ngan ramai KUNJUNGAN.

Syamira.


Music Player
Aku pantang sungguh bila blog orang yang masa aku bukak , terus dia letak lagu rancak² tak pun dia letak lagu scremo kat blog dia . Lepas tuh , pakai music player pulak autoplay dan music player yang tak boleh nak pause lagu dia . Mmg aku terus je pangkah blog dia . HAHA . Contoh music player yang aku tak berkenan :

1. Tulisan CAPS LOCK
Haha . Ini lawak sikit bagi aku . Dekat sekolah dah belajar huruf kecik & huruf besar . Tp still lagi tak dengar cakap ckgu . Aku tak kisah lah kalau dia nak buat tulisan CAPS LOCK . Tp jgn lah dari awal entry smpai akhir asyik CAPS LOCK je .
Contoh :
HARI NI AKU MERENTAS DESA . LEPAS TU NAMPAK GAJAH MENARI DEPAN SEKOLAH . AKU PON BERHENTI UNTUK MELIHAT GAJAH TERSEBUT . AKU SANGAT TERPEGUN TENGOK GAJAH TU MENARI BALLET .
2. Tulisan Gedik
Tulisan gedik ? haha . Yang ni lagi aku tak berkenan . Tulisan yang kejap besar , kejap kecik . Naik juling mata aku ni nak baca . terus hilang mood nak baca blog dia . Tak penat ke dia buat tulisan mcm tuh ? pelik² (T_T) . Contoh :
HaRi InI AkU MeRenTaS DeSa . LePaS tU , NaMpAk GaJaH MeNaRi DePan SeKoLaH . AkU PoN BeRhEnTi UntUk MeLiHaT GaJah TeRsEbUt . AkU SanGaT TeRpeGuN TenGoK GaJah Tu MeNaRi BallEt .
3. Halau Visitor
Bagi aku ni tak patutlah seorang blogger buat . Sbb pembaca² nak datang kunjung ke blog kita , tp kita halau pulak dia kan . Ni kan public punya blog , so tak perlulah nak halau² and maki² visitor kan ?
Contoh :
Ini blog aku . Suka hati aku lah nak tulis apa ! HATE ? Click Here ! 
4.Banyak Widget.
Blog aku ni banyak gak widget eh ? Haha . tapi semua penting kott . Di nasihatkan , kalau rasa² ada widget yang tak penting tuh , korang remove lah awal² . Jangan smpai penuh widget bunga² kiri kanan blog . Pening je . Serabut . Biar blog simple dan kemas . Senang blogger lain nak baca blog kita (:
Harap maaf kalau ada terasa . Just nak share pandangan saya (:


Unaa

1.Tulisan entri hendaklah menggunakan font-font yang senang orang nak baca. Kalau terlalu complicated tulisannya, susah orang nak baca + faham kan? Terus takde mood.
2.Tulisan entri juga janganlah terlalu besar / kecil. Ini menyukarkan pembaca untuk membaca entri-entri tersebut. Sepatutnya entri tu menarik, kau pergi kecilkan tulisan, memang tak menarik jadinya.
3.Kalau memilih background blog, tolong jangan ambil background yang terlalu serabut patternya, berkelip-kelip ex: hitamputih kelipkelip. Ini akan membuad pembaca sakit mata. Boleh sampai rabun. Kalau boleh, cari lah pattern yang kemas,
contoh: polkadots, stripes dan sebagainya.
4.Tolong, kalau nak letak gadget, berpada-pada la. Jangan la banyak sangat sampai memberatkan blog. Kalau setakat icon comel 'Welcome to my blog! Follow ya!' tu baik jangan letak! Aku menyampah dengan benda alah tu! Kau letak banyakbanyak sampai takde ruang untuk aku tekan. Asal tekan je 'open in a newtab'. Apa lagi, 'X' terus!
Asal blog simple cukup la. Orang bukannya nak tengok rupa blog kau tu. Dia nak tengok entri-entri kau. Kalau setakat rupa blog cantik but entri macam hape entah baik tak payah.
Ok. Masalah follow-memollow neh. Kalau kau just datang ke blog aku & tulis 'Hey, visit here! Sudah follow. Follow me back?' , memang susah la aku nak follow balik. Lagi parah bila tengok dekat senarai followers, HARAM takde pon nama kau. Ada jugak yang follow tak ikhlas. Bila kita follow dia balik, dia unfollow kita, Memang cibai la.
Tolong bersabar kalau mintak pertolongan orang. Jangan asyik mendesak je. Itu akan buad orang menyampah and terus stop bantu kau!
Sekarang, music player pulak. Tolong jangan guna media player yang takde butang pause/stop! Ni akan buad pengunjung menyampah. Biasanya terkena dekat aku la. Kalau ada yang macam ni, memang aku tutup la tab. Harap maaf.
Header tolong jangan serabut sangat. Jangan letak banyak sangat gambar. Kalau nak letak pon, pastikan gambargambar tu kecil dan susun dengan teratur.
Ketika membuad entri baru, tolong jangan gunakan shortform yang TERLALU pendek sampai mengubah perkataan tu. Kalau setakat shorform/ubah sikitsikit tu tak jadi masalah. But janganlah melampau. Contoh:
"Awak awak, itew cukew kat awak larhhh. Itew windoo dkat awak. Bler awak na balek? Mao jumpe"
Hello! Kau ingat ni comel ke? Please la. Kalau aku blogwalking dekat blog korang, aku jumpa tulisan macam ni, memang cepatcepat aku tutup tab! Menyampah mak!

Ini pendapat aku. Kalau kau tak suka, terpulanglah. Aku cakap sebab aku dah kena macam ni. Aku tak suka sebenarnya. Menyemak dalam senarai blog yang aku dah follow. Sorry.
P/s: Aku hanya follow blog yang takde ciri-ciri di atas. Thanks.


okey korang itu pendapat diaorang so, kalaw korang nak blog korang cantek ngan ramai pengunjung. Sila ikot panduan-panduan mereka. Yeah, diaorangkan RATU Blog, Posting ngan Tutorial. so, okey sampai sahaja disini ! Assalamualaikum & Warahmatullah serta Hiwabarakatuh !

« Newer PostOlder Post »